Ion Luca Caragiale

I 2006 blev jeg inviteret af en organisation, der kalder sig Cartoonists Rights Network Romania, til at deltage i en permanent udstilling man har kørende i Rumænien. Den gik i store træk ud på, at få så mange tegnere og kunstnere som muligt fra hele verden til at levere en karikaturtegning eller et portræt af forfatteren, poeten, dramatikeren og satirikeren Ion Luca Caragiale (1852-1912).

Han er et stort navn i Rumænien. Bl.a. findes hans portræt på de rumænske pengesedler, og så kan man vel ikke nå højere?

På CRN's hjemmeside kunne man, indtil den lukkede i januar 2008, se en lille udgave af de mange tegninger, som bogstaveligt talt er kommet fra hele verden, måske med undtagelse af Antarktis.
Et meget morsomt projekt, synes jeg.

I 2007 blev jeg igen kontaktet af Cartoonists Rights Network Romania, med en invitation til at deltage i et nyt kulturprojekt. Denne gang under titlen: "Great Romanians - 2007".
Denne gang var der flere at vælge imellem.
De er alle kunstnere. Fortrinsvis digtere og forfattere og dramatikere. Brancusi f.eks. er billedhugger, og en af de væsentligste ophavsmænd til den moderne, abstrakte skulptur.
Jeg har
deltaget med 26 tegninger.

Man kan slå dem op på Wikipedia, hvis man vil vide mere om dem.

Jeg blev beæret med en side, kun med mine portrætter. Og selv om det mere er naturalistiske portrætter end karikaturer, indlemmede man mig på siden med titlen: Great Caricaturists of the World. Meget smigrende.

Det hele udviklede sig efterhånden til en større affære, der indvolverede et hav af rumænske kunstnere, politikere/historiske personer, hvis portrætter lå tilgængelige, så tegnere fra hele verden kunne tegne karikaturer/portrætter af dem og sende dem til CRN.
Desværre er netsiden af ukendte årsager blevet lukket så der ikke længere er adgang, hverken for tegnere eller besøgende.
Planen skulle, ud over at lave udstillinger i Rumænien, være at fremstille en bog med de mange tegninger. Det seneste jeg har hørt til projektet er, at man afventer penge til udgivelsen fra det rumænske kuturministerium, men at det trækker ud. Der vil muligvis komme nyt om det i maj - juni 2008.

TristanTzaraConstantin BrancusiEmil CioranMircea EliadeIon CreangaBogdan Petricescu HasdeuGeo BogzaCiprian PorumbescuTraian BasescuTudor VianuIon Marin SadoveanuGeorge Ranetti

 • Ion Luca Caragiale  Mihai Eminescu  Nicolae Iorga  Nichita Stanescu  Titu Maiorescu  Eugene Ionesco  George Enesco  Nadia Comaneci  Ionel Bratianu  Henriette Yvonne Stahl  Iosif Vulcan  Nicolae Filimon  Ioan A. Bassarbescu


  Eugen Jebeleanu

< Tilbage
Til toppen
©Jesper Deleuran 2007
Sidst revideret: 21/01/08 kl. 12:43